Cicekcilik

Gönderen Bayındırlı 31 Mart 2009 Salı

İlçemizde süs bitkileri üretimi yapan 230 adet küçük ve orta ölçekli işletme bulunmaktadır.Üretim kapalı (sera) ve açık alanda 631.150 m2 'de yapılmaktadır. İşletmelerde (ağaç çalı grubu), dış mekan mevsimlik ve iç mekan (saksılı) olmak üzere toplam 35.170.320 adet /yıl üretim yapılmaktadır. İlçemiz; son yıllarda üretimdeki artışla dış mekan süs bitkileri üretimde ilk sıraya yerleşmiştir.Üretilen dış mekan süs bitkileri özellikle belediyeler tarafından satın alınarak şehirlerimizin güzelleşmesine katkıda bulunmaktadır.Adı geçen işletmelerde 2000 kişinin istihdamı sağlanmaktadır( İlçe Tarım Müdürlüğü verileri).
Çiçekçilik ilçemizde geçmişi Osmanlı'ya dayanan bir üretim olarak karşımıza çıkmaktadır.Öyle ki ilçemizde geçmişe dayalı Gülbahçe adı ile bilinen bölgede gül fidanı yetiştirildiği,Osmanlı sarayları,medreseleri ve hastanelerine buradan gül fidanı gönderildiği,ve bu bölgenin adının da Gülbahçe olarak ifade edildiği bilinmektedir.1980'li yıllara kadar çiçek üretimi ev bahçelerinde küçük ölçekte yapıla gelmiş,bu üretilen çiçekler ilçe ve ilimizin semt pazarlarında kasalar içerisinde satılmaya başlanmıştır.1980'li yıllardan sonra çiçekçilik başlı başına bir gelir kaynağı olarak üreticiler tarafından geliştirilmiş,ürün çeşitliliği arttırılmış ve günümüzde bahçe,salon ,mevsimlik,ağaç türü gibi zengin çeşitleriyle yurdumuzun her köşesine satış yapılmaktadır. Ayrıca Bayındır çiçekçiliğini tanıtmak, yeni pazarlar oluşturmak, iş istihdamını artırmak, çiçekçilik sektörünün gelişimini sağlamak amacıyla çiçek şenliği düzenlenmeye başlanmıştır.
Bayındır olarak ilçe gelirinin önemli bir payını oluşturan ve istihdamda ilçemiz nüfusunun önemli bir çoğunluğunun gelir kapısı olan çiçekçilik sektörü İlçemizin bacasız sanayisi olmuştur. İzmir Ticaret Odası ile Belediye Başkanlığı'nın girişimi neticesinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından İlçemizde Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi kurulması yatırım programına alınmış ve yer seçim heyeti tarafından ilçemizde alan tespiti yapılmıştır.Çiçekçilik organize sanayiinin kurulması ve faaliyete geçmesi ile ilçemizde çalışan nüfus sayısı aratacak ve ilçemizin gelirinde büyük artış sağlanacaktır.
Ayrıca Turan köyünde çiçek tanziminde kullanılmak üzere doğadan toplanan 20-25 çeşit çiçek, demetler halinde ( yılda yaklaşık 200 milyon adet ) kurutulup İzmir ve İstanbul'da ki çiçekçilere toptan satılmaktadır.
S.S. BAYINDIR İLÇESİ TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ Merkez :Sadıkpaşa Mah. Menderes Bulvarı no:1 (35840) Bayındır/İzmirTel :(0-232)581 72 72Fax :(0-232)581 72 73GSM :(0-535)630 96 66
İlçemizde çiçekçilik faaliyetleri 25 yıl önce başlamış olup, zaman içersinde bu konuya üreticiler tarafından ilginin artması ve sera çiçekçiliğinin yapılma koşulları ile ekolojik ortamın uygun olması nedeniyle son yıllarda oldukça gelişmiştir.Yaklaşık olarak 172 süs bitkisi üreticisi tarafından; 2/2 dekar kapalı alan,4/3 dekar açık alanda süs bitkisi üretimi yapılmaktadır.İlçemizde çiçekçiliğin gelişmesi üzerine üreticilerin,bir kooperatif çatısı altında birleşmeleri sağlanmıştır.Kooperatif tarafından çiçekçilik ile ilgili ihtiyaçlarının tedarik edilmesi ve ürünlerinin pazarlanmasında üyelere yardımcı olunmakta ve üniversitelerin ilgili bölümleri ile işbirliği yapılarak ürünlerin ve üretim tekniklerinin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.
Kooperatifimiz aracilığı ile yurtiçi ve yurtdışında,belediyelere,otellere,site yönetimlerine,peyzaj düzenleme yapan şirketler ile diğer özel ve resmi kuruluşlara ihtiyaçları olan mevsimlik,yer örtücü,çalı ve ağaç grubu,saksılı süs bitkilerinin üretimi ve satışı yapılmaktadır.Satışa konu olan ve üretimi yapılan süs bitkilerinin teslimi hemen yapılabildiği gibi alıcıların istekleri doğrultusunda sipariş üzerine ve sözleşmeli olarak özel üretimde yapılmaktadır.
22.03.2002 tarihinde kurulmuştur. Kayıtlı 75 üyesi bulunmaktadır. Bayındır çiçekçiliğinin desteklenmesi, tanıtılması, yurt içinde ve yurt dışında pazarlanmasında çalışmalar yapmaktadır. Şu anda İtalya ve Türkmenistan ile bağlantı yapılmıştır
BAŞLICA YETİŞTİRİLEN ÇİÇEK ÇEŞİTLERİ
Dayı gülü, Mimoza, Akasya, Akçaağaç, Ihlamur, Kaya kuduz otu, Kokarağaç, Gülibrişim, Alman papatyası, Aspidistra, Kartopu, Begonya, Akuba, Hanım tuzluğu, Gelin duvağı, Şimşir, Cezayir Menekşesi, Katalpa, Bodur akasya, Acem borusu, Katır Tırnağı, Sinameki, Menekşe, Kızılcık, Demir ağacı, Sedir, Erguvan, Japon Ayvası, Palmiye Gerdanya , Yalancı servi, Bodur palmiye, Dağ muşmulası, Servi, Mor Salkım, Karayemiş, Kardeş kanı, İğde, Funda, Ökaliptus, Avize Çiçeği, Kedi tırnağı, Aralya, Dişbudak, Koyun gözü, Çayır Güzeli, Şakayık Sarmaşık, Çin gülü, Ağaçhatmi, Yasemin, Hanım Düğmesi, Süs Şeftalisi, Ardıç, Mercan, Oya ağacı, Ağaç minesi, Aslanağzı, Meşe, Defne, Lavanta , Hanımeli, Kurtbağrı, Papatya, Ateş Çiçeği, Mahonya, Manolya, Tesbih ağacı, Buz çiçeği, Ortanca, Çivit, Mersin, Zakkum, Amerikan sarmaşığı, Sardunya, Şebboy, Fırça çiçeği, Petunya, Fil bahri, Hurma ağacı, Çam Varbana, Kotanez, Pitospurum, Çınar, Kavak, Süs eriği, Horoz İbiği, Leylandi, Süs, Narı Ateş dikeni, Sumak, Yalancı Akasya, Mazan Milisa, Kuşdili, Söğüt, Mürvel, Lavantin, Rozet Yer minesi, Damkoruğu, Bahçe kül çiçeği, Yalancı karabiber, Keçi sakalı ve Süs Lahanası.

0 yorum

Yorum Gönder