Ekonomi

Gönderen Bayındırlı 31 Mart 2009 Salı

Bayındırın ekonomik yapısı temelde tarıma ve hayvancılığa dayalıdır.Komşusu Tire ilçesi ile birlikte İzmir'in gıda deposu konumundadır. Süs bitkisi yetiştiriciliği önemli bir gelir kaynağı olmuştur.Ege'nin büyük bir bölümünde olduğu gibi Bayındır'da da zeytincilik önemli geçim kaynakları arasındadır. İlçe ekonomisinin tarımsal zenginliği sanayisinin gelişmesine temel oluşturamamış, küçük sanayi işletmelerinin dışında bu güne kadar birkaç fabrika kurulabilmiştir. İlçede bir tanesi anonim şirket olmak üzere 16 şirket faaliyet göstermektedir. Bir zamanlar umut veren Bay-San tuğla fabrikası artık çalışmamaktadır. İlçede zeytinyağı fabrikaları da mevcuttur. Ayrıca çiftçiler ilçemizde bulunan Tariş'e ürünlerini satabilmektedirler. İlçemizde tarım, gün geçtikçe hayvancılığa doğru kaymıştır. Köylerde yapılan tarımın önemli bir bölümünü silajlık mısır tarımı oluşturmaktadır. İlçemizde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık da mevcuttur. İlçemizde turizm gelirleri fazla olmamakla birlikte, turizm keşfedilmeyi bekleyen bir potansiyeldir.
İlçemiz Tarım ve Hayvancılığı
TARIM
İlçe ekonomisinin temeli tarımsal faaliyetlerdir. İklimin elverişliliği, toprakların verimliliği, ulaşım olanakların oldukça yaygınlığı İlkçağdan itibaren tarımsal faaliyetleri mümkün kılmıştır. M.Ö 3000'lerde İzmir'de, dolayısıyla Küçük Menderes havzasında tarım yapıldığı bilinmektedir.
XlX. yüzyılda Avrupa'da hızla gelişen sanayiinin, nüfusu şehirlere çekmesi sonucunda tarımsal ürünlere talep artmış buna bağlı olarak ülkemizde diğer tarım alanları ile birlikte Küçük Menderes ovasında da Avrupa'nın talep ettiği ürünlerin ekimi hızlanmıştır.Önce İzmir-Aydın (1866), sonra İzmir-İlçe demiryollarının yapımı ( Torbalı-Tire 1883, Çatalağaç-Ödemiş 1888 ) bölgenin tüketim fazlası olan tarım ürünlerini diğer bölgelere yada yabancı ülkelere gönderilme- sini kolaylaştırmıştır. XlX. Yüzyılda demiryolu şirketleri İzmir ve çevresinde tarımın gelişmesi için köylülere para yardımı bile yapmaktaydı. Örneğin hat boyundaki tarlaları geliştirmek, işlemek ve ekim için köylülere kredi ve tohumluk verilmekteydi.Köylülerin satın aldıkları tarım araçları trenlerde yarı ücretle taşındığı gibi hiçbir ücret istenmeksizin köylere tarım uzmanları gönderilmekte, tarım araçları ucuz tarife ile taşınmaktaydı.(Yurt Ans.C-6,s4224)
1862'lerde özellikle İngiliz ve Fransızların desteklemesiyle pamuk üretiminde artış sağlanmıştı. 1903 Aydın Salnamesinde, Bayındır'da üretilen belli başlı tarım ürünleri ; buğday, arpa, darı, kum darı, susam, tütün, patates, bakla, pamuk olarak kaydedilmektedir. Bu ürünlerden en çok arpa, bakla, pamuk, susam, dış ülkelere satılmaktaydı.
Cumhuriyetin ilk yılları, tarım açısından yaraları sarma yılları olmuştur. İşgal ve Kurtuluş Savaşı yıllarında bir çok köyün ve tarlaların yakılması, çekim hayvanlarının bir çoğunun ölmesi tarımda derin yaraların açılmasına neden olmuştur.Yolların bakım ve onarımının yapılması, çiftçilere gerekli desteğin verilmesi ile 1926 yıllarında savaştan önceki üretim düzeyine yeniden ulaşılmıştır. 1929'da dünyada yaşanan bunalımdan yöre halkı da etkilenerek yetiştirdikleri ürünlerin ucuza satılması, çiftçilerin sıkıntıya düşmesine neden olmuştur.1930'larda kooperatifçiliğin gelişmesi, 1937'de Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri'nin (TARİŞ) kurulması çiftçilerin örgütlenmesini, üzüm , incir, zeytinyağı, pamuk ürünlerinin desteklenmesini sağlamıştır.
Yeni tohumlukların kullanılması, zararlılarla mücadelede kazanılan başarılar, gübreleme, makineleşme , çiftçilerin bilinçlenmesi , hayvancılıkta kültür ırklarına geçiş tarım ürünlerinde verim ve üretim artışlarının sağlanmasına yol açmıştır.
Bölgede yapılan tarımın en belirgin özelliği, tarım ürünlerindeki çeşitlilik ve pazara yönelik olasıdır. İkinci ürün alınabilmektedir.
Zaman içerisinde Küçük Menderes nehrinin kuruması kuraklığın yaşanmasıyla tarımsal kaynakların verimliliği azalmışsa da , teknik gelişmelerin kullanılmaya başlanması ve yer altı sularıyla sulama yapılması elde edilen gelirin yüksek olmasını sağlamıştır.Bayındır, 58.800 hektar olan toplam alanının %53'üne denk düşen 30.919 hektarı tarım alanı olarak kullanılmaktadır.
Tarım alanlarının içinde % 47,33'lik pay ile zeytin alanları birinci,%36,46'lik pay ile tarla alanları ikinci sırada yer almaktadır.Sebze alanlarının oranı ise %9,54 de kalmaktadır. İlçenin ürün deseni incelendiğinde zengin bir görünüm karşımıza çıkmaktadır.
Bayındır'ın tarımsal alet ekipman bakımından zenginliği ,ilçenin tarıma dayalı yapısını göstermektedir.Kulaklı traktör pulluğu,kültivatör,çapa makinesi,kimyasal gübre makinesi,silaj makinesi,ve pompa sayılarındaki artış ilçenin hem tarla ürünleri hem de seracılık bakımından gelişmekte ve makineleşmekte olduğunu göstermektedir.
Toplam tarım alanının % 40 ı sulanırken bunun 9.838 hektarı halk sulaması,2.527 hektarı ise devlet sulaması ile gerçekleştirilmektedir.
Tarım ürünleri olarak başta zeytin olmak üzere pamuk, karpuz, salçalık domates, sebze ve meyveler, arpa, yonca çeşitli tahıllar sulu ve susuz alanlarda yoğun tarım teknikleri ile yetiştirilmektedir.
HAYVANCILIK
İlçede hayvancılık yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Meraları sınırlandırmış olması hayvancılığın daha çok yem tipi ahır hayvancılığı şeklinde gelişmesine neden olmaktadır. Hayvancılığın önde gelen şekli kültür ırkı sığır besiciliğidir. Bunu küçükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı ve arıcılık izlemektedir.
Küçük ve Büyükbaş hayvan miktarında önemli bir değişiklik yaşanmazken tavuk sayısında önemli bir artış sağlanarak bir önceki yıla oranla % 54 oranında artmıştır.
İlçe merkezinde 5 adet, Arıkbaşı köyünde 2, Zeytinova Beldesinde 2, Canlı ve Çırpı Beldeleri ile Ergenli Köyünde 1'er adet olmak üzere toplam 12 adet mandıra faaliyet göstermektedir. Büyükbaş hayvancılığın ihtiyacı olan besin değeri yüksek kaliteli kaba yem üretim açığını kapatmak ve üretiminin arttırılmasını teşvik etmek amacı ile silajlık mısır,silajlık sorgun,sudan otu ekerek elde ettikleri ürünleri tekniğine uygun olarak silaja dönüştüren ve kaba yem tesis eden üreticiler desteklenmelidir.
1999 yılında bir önceki yıla göre tüm hayvansal ürünler artış göstermiştir.Son iki yıldır tavuk sayısının artmasına paralel olarak beyaz et ve yumurta üretimi de artmaktadır.Canlı Beldesi Çinardibi, ve Turan köylerinde etlik ve yumurtalık türü tavuk üretimi yapılmaktadır.
Bayındır İlçesinin 37 köyünde arıcılık da yapılmakta olup, toplam 8594 kovandan 30 ton bal.25 ton da bal mumu üretilmektedir
TURİZM
Bayındır doğal, tarihi ve kültürel güzellikleri içinde barındıran nadir ilçelerimizdendir. Fakat ulaşım sorunları ve yeterince tanıtılamamasından dolayı turizmden hakkettiği payı alamamaktadır.
Her şeye rağmen kültürel ve turistik faaliyetler devam etmekte, insanımızın hizmetine sunulmaktadır.
Kaplıcalar, çiçek şenliği, karpuz festivali ve yayla turizmi yöremizin başlıca turizme yönelik faaliyet alanlarıdır.
KAPLICALAR ve ILICALAR
Kimyasal Özellikleri Bikarbonat %85,71 Milival ,Sodyum %72,52 Milival Kalsiyum %20.5 Milival Hidrojen Sülfür%4,25 mg.lt ,Kükürt %5,6 Mg ayrıca 23 ayrı eriyik bileşime sahiptir.
İçme kürü olarak kimyasal kirlilik Amonyum 0.103 mg/lt(Nor.<0.05)nedeniyle>
Faydalı olduğu hastalıklar :îltihabi eklem romatizmaları,dejeneratif eklem romatizmaları, yumuşak doku romatizmaları,ortopedik ameliyat sonrası kireçlenme,kadın hastalıkları,kırık çıkık tedavileri,sindirim sistemi bozuklukları,böbrek taşları ve idrar yolları,soğuk algınlıkları,hemoroit (mayasıl),sedef,yüz felci,sivilceler ve kısırlık tedavilerine yararlıdır.Tedavi rehabilitasyonla birleştirilirse etkinliği daha artmaktadır. 48 c sıcaklığa sahiptir.
Ilıcalara her gün 12.00-13.00 ve 17.30-19.30 saatleri arası doktor gelip müşterilere hizmet vermekte ve kontrollerini yapmaktadır. 15.Haziran-25.Ekim arası tam kapasite ile çalışmaktadır. Günde,39 odayla 100 kişiye hizmet verilmektedir.
Yataksız odalarda; bir rabıta kaplı salon,banyo{ beton küvet},alafranga tuvalet,lavoba bulunmaktadır.Yataklı odalarda l .tek kişilik, 1 çift kişilik yatak,banyo fayans,küvet fayanslı, banyoda alafranga tuvalet, ayrıca alaturka tuvalet,bir lavoba, mutfak, 1 adet tüplü mutfak ocağı bulunmaktadır.
Köy halkı her gün seyyar pazar şeklinde ürünlerini ılıcalara gelen müşterilere pazarlamakta ,(Zeytin,Zeytinyağı,Tere yağı,Kekik suyu,her türlü sebze vb.) ekonomik yönden gelir elde etmektedirler.
Ilıcalardan elde edilen gelirle köye hizmet edilmektedir ve ayrıca köy halkı ücretsiz yaralanmaktadır. Dışarıdan gelen fakir ve kimsesiz vatandaşlara muhtarlıkça ücretsiz hizmet verilmektedir.
Ergenli Köy Muhtarlığı Termal Tesisleri. 0.232.588 57 65
Özel Vardar A.Ş Termal Tesisleri TEL: (0232) 588 5533
Günlük 100 kişi kapasitelidir.39 odaya sahiptir.Odalar çift kişilik tir.Her odada,buzdolabı,tüplü mutfak ocağı,çarşaf,battaniye , telefon mevcuttur. Banyo ve yerler seramik, küvet mermer,tuvaletler alafranga tuvalet seramik kaplı,lavabo mevcuttur.
Özel Fatma Hanım Kaplıcaları TEL:(232) 588 55 55
Günlük 100 kişi kapasiteye aittir.39 adet oda bulunmakta olup,odalar tam teşekküllü,dayalı döşelidir.Banyo küvetli, tuvalet mutfakla lavoba mevcut olup mermer ve fayans döşelidir.Kalorifer sistemi mevcuttur.
Özel Kayacık Ilıcaları (TEL:(232)588 55 97) Günlük 30 kişi kapasiteye sahiptir. Odaları tam teşekküllüdür. Isıtma sistemi yoktur.
Dereköy köy tüzel kişiliğine ait kaplıca inşaatı devam etmektedir.
ÇİÇEK ŞENLİĞİ
İlçemizde çiçek şenliği 1998 yılında düzenlenmiştir.Yapılan çiçek şenliğinde ülke genelinde konu ile ilgili her kesime ulaşmak amacı ile 7.000 adet davetiye gönderilmiş,ulusal televizyon kanalları ile Belediyemiz tarafından organize edilen programlar yapılmış,yazılı basında ,ulusal ve yerel radyoda şenlik ile ilgili duyumlar yapılmış,il merkezinde bu etkinliğin tanıtılması ve duyurulması amacı ile pankart ve bez afişler asılmıştır.
Yapılan bu çalışmaların sonucunda şenlik bünyesinde ilçemize, her sektörden alıcılar gelerek iyi bir pazar oluşturulmuş,yurdun her köşesine çiçeklerimiz sevk edilmiştir.Daha sonraki yıllarda da çiçek şenliği aynı özveri ile yapılmış ve bunun sonucunda alıcıdan gelen talepleri karşılamak için üretim tarzı olarak modern seracılığa doğru bu eğilim başlamış ve ilçemizde Çiçekçiler Kooperatifi kurularak üreticimize destek sağlanmaya başlanmıştır.
Üreticilerimize verilen teknik paneller ve Ziraat Bankası tarafından sağlanan sera kredileri ile seralarımız modern bir görünüme bürünmeye başlamıştır.ARIKBAŞI KARPUZ FESTİVALİ
1976 yılı öncesinde bölge ve yörenin karpuz üreticileri,ürettikleri karpuzları kamyonlar ile"İzmir Sebze ve Meyve Hali"ne götürüyorlardı. Daha sonra satışlar doğrudan üretici çiftçi tarafından yapılmaya başlandı. Böylece karpuzlar,hem ucuz hem de taze olarak tüketiciye ulaşınca karpuz alıcılarının talepleri arttı. Torbalı'dan Ödemiş'e kadar Küçük Menderes Havzası'ndan gelen karpuzlar köy meydanından taşacak kadar çoğaldı.
Köy Muhtarı ve İdare Heyeti üyeleri karpuz pazarını 20 Haziran-20 Eylül tarihleri arasında üç ay devam eden panayıra dönüştürdü. 20 Temmuz 1986 yılında üreticileri kaliteli karpuz yetiştirmeye teşvik için,"Karpuz Festivali" düzenlendi. Yedi kez organize edilen festivale ilginin azalması sonucunda artık festival düzenlenmedi.
Günümüzde,eskiye nazaran az da olsa hala Bayındır Arıkbaşı Köyü'nde 20 Haziran-20 Eylül tarihleri arasında"Bostan Panayırı"devam etmektedir.

0 yorum

Yorum Gönder