Tarım Ve Hayvancılık

Gönderen Bayındırlı

İlçenin başlıca geçim kaynağı tarım olup, ilçe yüzölçümünün %52 lik bölümü tarımsal arazi olarak kullanılmaktadır. İlçede şu anda bağcılıkla ilgili organik tarım faaliyetleri yürütülmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır.İlçedeki tarımsal alan dağılımına bakıldığında %60 ile ilk sırada zeytin alanı yer almaktadır. Bunu %25 ile tarla alanı,% 9 ile sebze alanı izlemektedir.Tarım arazilerinin %37’sinde sulama yapılmaktadır.İlçede yetiştirilen tarla ürünleri buğday, arpa, mısır, tütün, pamuk, susam, patates, yonca, yem şalgamı, susam ve fiğ. 2006’da 35.000 dekar ile en büyük alanda silaj II. ürün mısır ekimi yapılmıştır. 157.500 tonluk üretim gerçekleşmiş ve dekar başına 4.5 tonluk verim alınmıştır.Bunu 20.000 dekar ile kütlü pamuk ve ekmeklik buğday izlemektedir. Bunlarda toplam üretim miktarları sırasıyla 8.000 ve 6.000 tondur.Tarımsal faaliyetin başlıca geçim kaynağı olduğu ilçede, meyvecilik de yapılmaktadır.İlçede 32.350 adet sığır, 16.700 koyun, 6.200 adetse keçi yetiştirilmiştir.İlçenin tarımsal üretim geliri incelendiğinde; 2006 yılında ilk sırayı %35’lik pay ile meyve gelirlerinin aldığı görülmektedir. Bunu %24,5 ile süt üretimi, %18,7 ile sebze üretimi izlemektedir.İlçede ayrıca; 2006 yılında 202,4 da’lık alanda süs bitkileri yetiştiriciliği yapılmıştır.

Cicek Senligi Yaklasıyor..

Gönderen Bayındırlı

















Bayındır Geleneksel Cicek Senligi Yaklasıyor......

Bayındır Belediye Sitesi

Gönderen Bayındırlı

Bayındır Belediyesinin Resimi Web sitesi Acıldı Uzun Süredir Yapımda Olan Site Acıldı Sitede Bayındırı,Belediye Baskanı , Bayındır İçin Yapılan Hizmetleri , Zabıtaları Ve Hizmetleri Anlatıyor .Yakında Cennet Bayındırımızı Tüm Dünya'ya Duyurucaz...

http://www.bayindir.bel.tr/

Bayındır

Gönderen Bayındırlı

İzmir ilinin güneydoğusunda Küçük Menderes Havzası’nda yer alan Bayındır ilçesi, İzmir’e 79 km. uzaklıktadır. Kuzey-güney doğrultusunda 16 km, doğu-batı doğrultusunda 25 km. boyunca 588 km2’lik yüzölçümüyle uzanan ilçe, İzmir yüzölçümünün % 4.91’ini kaplar.

Doğusunda Ödemiş, batısında Torbalı, kuzeyinde Kemalpaşa ve Turgutlu ile komşudur.Bayındır ilçe merkezi, Ege Denizi’ne dik uzanan Bozdağlar dizini üzerindeki (582m.) ve Basra (663 m.) güney yamaçlarına kurulmuştur. Doğusundan gelen Küçük Menderes Nehri ilçenin Tire ile sınırını oluşturmaktadır.Önceleri bir nahiye merkezi olan Bayındır ilçesi, 1871’de belediye, 1875’te ilçe merkezi haline gelmiştir. 1919’da Yunan işgaline uğramış, 4 Eylül 1922’de 2.5 yıl süren işgal yıllarının ardından kurtarılmıştır.

Bayındır Resimler

Gönderen Bayındırlı




































Cicekcilik

Gönderen Bayındırlı

İlçemizde süs bitkileri üretimi yapan 230 adet küçük ve orta ölçekli işletme bulunmaktadır.Üretim kapalı (sera) ve açık alanda 631.150 m2 'de yapılmaktadır. İşletmelerde (ağaç çalı grubu), dış mekan mevsimlik ve iç mekan (saksılı) olmak üzere toplam 35.170.320 adet /yıl üretim yapılmaktadır. İlçemiz; son yıllarda üretimdeki artışla dış mekan süs bitkileri üretimde ilk sıraya yerleşmiştir.Üretilen dış mekan süs bitkileri özellikle belediyeler tarafından satın alınarak şehirlerimizin güzelleşmesine katkıda bulunmaktadır.Adı geçen işletmelerde 2000 kişinin istihdamı sağlanmaktadır( İlçe Tarım Müdürlüğü verileri).
Çiçekçilik ilçemizde geçmişi Osmanlı'ya dayanan bir üretim olarak karşımıza çıkmaktadır.Öyle ki ilçemizde geçmişe dayalı Gülbahçe adı ile bilinen bölgede gül fidanı yetiştirildiği,Osmanlı sarayları,medreseleri ve hastanelerine buradan gül fidanı gönderildiği,ve bu bölgenin adının da Gülbahçe olarak ifade edildiği bilinmektedir.1980'li yıllara kadar çiçek üretimi ev bahçelerinde küçük ölçekte yapıla gelmiş,bu üretilen çiçekler ilçe ve ilimizin semt pazarlarında kasalar içerisinde satılmaya başlanmıştır.1980'li yıllardan sonra çiçekçilik başlı başına bir gelir kaynağı olarak üreticiler tarafından geliştirilmiş,ürün çeşitliliği arttırılmış ve günümüzde bahçe,salon ,mevsimlik,ağaç türü gibi zengin çeşitleriyle yurdumuzun her köşesine satış yapılmaktadır. Ayrıca Bayındır çiçekçiliğini tanıtmak, yeni pazarlar oluşturmak, iş istihdamını artırmak, çiçekçilik sektörünün gelişimini sağlamak amacıyla çiçek şenliği düzenlenmeye başlanmıştır.
Bayındır olarak ilçe gelirinin önemli bir payını oluşturan ve istihdamda ilçemiz nüfusunun önemli bir çoğunluğunun gelir kapısı olan çiçekçilik sektörü İlçemizin bacasız sanayisi olmuştur. İzmir Ticaret Odası ile Belediye Başkanlığı'nın girişimi neticesinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından İlçemizde Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi kurulması yatırım programına alınmış ve yer seçim heyeti tarafından ilçemizde alan tespiti yapılmıştır.Çiçekçilik organize sanayiinin kurulması ve faaliyete geçmesi ile ilçemizde çalışan nüfus sayısı aratacak ve ilçemizin gelirinde büyük artış sağlanacaktır.
Ayrıca Turan köyünde çiçek tanziminde kullanılmak üzere doğadan toplanan 20-25 çeşit çiçek, demetler halinde ( yılda yaklaşık 200 milyon adet ) kurutulup İzmir ve İstanbul'da ki çiçekçilere toptan satılmaktadır.
S.S. BAYINDIR İLÇESİ TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ Merkez :Sadıkpaşa Mah. Menderes Bulvarı no:1 (35840) Bayındır/İzmirTel :(0-232)581 72 72Fax :(0-232)581 72 73GSM :(0-535)630 96 66
İlçemizde çiçekçilik faaliyetleri 25 yıl önce başlamış olup, zaman içersinde bu konuya üreticiler tarafından ilginin artması ve sera çiçekçiliğinin yapılma koşulları ile ekolojik ortamın uygun olması nedeniyle son yıllarda oldukça gelişmiştir.Yaklaşık olarak 172 süs bitkisi üreticisi tarafından; 2/2 dekar kapalı alan,4/3 dekar açık alanda süs bitkisi üretimi yapılmaktadır.İlçemizde çiçekçiliğin gelişmesi üzerine üreticilerin,bir kooperatif çatısı altında birleşmeleri sağlanmıştır.Kooperatif tarafından çiçekçilik ile ilgili ihtiyaçlarının tedarik edilmesi ve ürünlerinin pazarlanmasında üyelere yardımcı olunmakta ve üniversitelerin ilgili bölümleri ile işbirliği yapılarak ürünlerin ve üretim tekniklerinin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.
Kooperatifimiz aracilığı ile yurtiçi ve yurtdışında,belediyelere,otellere,site yönetimlerine,peyzaj düzenleme yapan şirketler ile diğer özel ve resmi kuruluşlara ihtiyaçları olan mevsimlik,yer örtücü,çalı ve ağaç grubu,saksılı süs bitkilerinin üretimi ve satışı yapılmaktadır.Satışa konu olan ve üretimi yapılan süs bitkilerinin teslimi hemen yapılabildiği gibi alıcıların istekleri doğrultusunda sipariş üzerine ve sözleşmeli olarak özel üretimde yapılmaktadır.
22.03.2002 tarihinde kurulmuştur. Kayıtlı 75 üyesi bulunmaktadır. Bayındır çiçekçiliğinin desteklenmesi, tanıtılması, yurt içinde ve yurt dışında pazarlanmasında çalışmalar yapmaktadır. Şu anda İtalya ve Türkmenistan ile bağlantı yapılmıştır
BAŞLICA YETİŞTİRİLEN ÇİÇEK ÇEŞİTLERİ
Dayı gülü, Mimoza, Akasya, Akçaağaç, Ihlamur, Kaya kuduz otu, Kokarağaç, Gülibrişim, Alman papatyası, Aspidistra, Kartopu, Begonya, Akuba, Hanım tuzluğu, Gelin duvağı, Şimşir, Cezayir Menekşesi, Katalpa, Bodur akasya, Acem borusu, Katır Tırnağı, Sinameki, Menekşe, Kızılcık, Demir ağacı, Sedir, Erguvan, Japon Ayvası, Palmiye Gerdanya , Yalancı servi, Bodur palmiye, Dağ muşmulası, Servi, Mor Salkım, Karayemiş, Kardeş kanı, İğde, Funda, Ökaliptus, Avize Çiçeği, Kedi tırnağı, Aralya, Dişbudak, Koyun gözü, Çayır Güzeli, Şakayık Sarmaşık, Çin gülü, Ağaçhatmi, Yasemin, Hanım Düğmesi, Süs Şeftalisi, Ardıç, Mercan, Oya ağacı, Ağaç minesi, Aslanağzı, Meşe, Defne, Lavanta , Hanımeli, Kurtbağrı, Papatya, Ateş Çiçeği, Mahonya, Manolya, Tesbih ağacı, Buz çiçeği, Ortanca, Çivit, Mersin, Zakkum, Amerikan sarmaşığı, Sardunya, Şebboy, Fırça çiçeği, Petunya, Fil bahri, Hurma ağacı, Çam Varbana, Kotanez, Pitospurum, Çınar, Kavak, Süs eriği, Horoz İbiği, Leylandi, Süs, Narı Ateş dikeni, Sumak, Yalancı Akasya, Mazan Milisa, Kuşdili, Söğüt, Mürvel, Lavantin, Rozet Yer minesi, Damkoruğu, Bahçe kül çiçeği, Yalancı karabiber, Keçi sakalı ve Süs Lahanası.

Ekonomi

Gönderen Bayındırlı

Bayındırın ekonomik yapısı temelde tarıma ve hayvancılığa dayalıdır.Komşusu Tire ilçesi ile birlikte İzmir'in gıda deposu konumundadır. Süs bitkisi yetiştiriciliği önemli bir gelir kaynağı olmuştur.Ege'nin büyük bir bölümünde olduğu gibi Bayındır'da da zeytincilik önemli geçim kaynakları arasındadır. İlçe ekonomisinin tarımsal zenginliği sanayisinin gelişmesine temel oluşturamamış, küçük sanayi işletmelerinin dışında bu güne kadar birkaç fabrika kurulabilmiştir. İlçede bir tanesi anonim şirket olmak üzere 16 şirket faaliyet göstermektedir. Bir zamanlar umut veren Bay-San tuğla fabrikası artık çalışmamaktadır. İlçede zeytinyağı fabrikaları da mevcuttur. Ayrıca çiftçiler ilçemizde bulunan Tariş'e ürünlerini satabilmektedirler. İlçemizde tarım, gün geçtikçe hayvancılığa doğru kaymıştır. Köylerde yapılan tarımın önemli bir bölümünü silajlık mısır tarımı oluşturmaktadır. İlçemizde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık da mevcuttur. İlçemizde turizm gelirleri fazla olmamakla birlikte, turizm keşfedilmeyi bekleyen bir potansiyeldir.
İlçemiz Tarım ve Hayvancılığı
TARIM
İlçe ekonomisinin temeli tarımsal faaliyetlerdir. İklimin elverişliliği, toprakların verimliliği, ulaşım olanakların oldukça yaygınlığı İlkçağdan itibaren tarımsal faaliyetleri mümkün kılmıştır. M.Ö 3000'lerde İzmir'de, dolayısıyla Küçük Menderes havzasında tarım yapıldığı bilinmektedir.
XlX. yüzyılda Avrupa'da hızla gelişen sanayiinin, nüfusu şehirlere çekmesi sonucunda tarımsal ürünlere talep artmış buna bağlı olarak ülkemizde diğer tarım alanları ile birlikte Küçük Menderes ovasında da Avrupa'nın talep ettiği ürünlerin ekimi hızlanmıştır.Önce İzmir-Aydın (1866), sonra İzmir-İlçe demiryollarının yapımı ( Torbalı-Tire 1883, Çatalağaç-Ödemiş 1888 ) bölgenin tüketim fazlası olan tarım ürünlerini diğer bölgelere yada yabancı ülkelere gönderilme- sini kolaylaştırmıştır. XlX. Yüzyılda demiryolu şirketleri İzmir ve çevresinde tarımın gelişmesi için köylülere para yardımı bile yapmaktaydı. Örneğin hat boyundaki tarlaları geliştirmek, işlemek ve ekim için köylülere kredi ve tohumluk verilmekteydi.Köylülerin satın aldıkları tarım araçları trenlerde yarı ücretle taşındığı gibi hiçbir ücret istenmeksizin köylere tarım uzmanları gönderilmekte, tarım araçları ucuz tarife ile taşınmaktaydı.(Yurt Ans.C-6,s4224)
1862'lerde özellikle İngiliz ve Fransızların desteklemesiyle pamuk üretiminde artış sağlanmıştı. 1903 Aydın Salnamesinde, Bayındır'da üretilen belli başlı tarım ürünleri ; buğday, arpa, darı, kum darı, susam, tütün, patates, bakla, pamuk olarak kaydedilmektedir. Bu ürünlerden en çok arpa, bakla, pamuk, susam, dış ülkelere satılmaktaydı.
Cumhuriyetin ilk yılları, tarım açısından yaraları sarma yılları olmuştur. İşgal ve Kurtuluş Savaşı yıllarında bir çok köyün ve tarlaların yakılması, çekim hayvanlarının bir çoğunun ölmesi tarımda derin yaraların açılmasına neden olmuştur.Yolların bakım ve onarımının yapılması, çiftçilere gerekli desteğin verilmesi ile 1926 yıllarında savaştan önceki üretim düzeyine yeniden ulaşılmıştır. 1929'da dünyada yaşanan bunalımdan yöre halkı da etkilenerek yetiştirdikleri ürünlerin ucuza satılması, çiftçilerin sıkıntıya düşmesine neden olmuştur.1930'larda kooperatifçiliğin gelişmesi, 1937'de Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri'nin (TARİŞ) kurulması çiftçilerin örgütlenmesini, üzüm , incir, zeytinyağı, pamuk ürünlerinin desteklenmesini sağlamıştır.
Yeni tohumlukların kullanılması, zararlılarla mücadelede kazanılan başarılar, gübreleme, makineleşme , çiftçilerin bilinçlenmesi , hayvancılıkta kültür ırklarına geçiş tarım ürünlerinde verim ve üretim artışlarının sağlanmasına yol açmıştır.
Bölgede yapılan tarımın en belirgin özelliği, tarım ürünlerindeki çeşitlilik ve pazara yönelik olasıdır. İkinci ürün alınabilmektedir.
Zaman içerisinde Küçük Menderes nehrinin kuruması kuraklığın yaşanmasıyla tarımsal kaynakların verimliliği azalmışsa da , teknik gelişmelerin kullanılmaya başlanması ve yer altı sularıyla sulama yapılması elde edilen gelirin yüksek olmasını sağlamıştır.Bayındır, 58.800 hektar olan toplam alanının %53'üne denk düşen 30.919 hektarı tarım alanı olarak kullanılmaktadır.
Tarım alanlarının içinde % 47,33'lik pay ile zeytin alanları birinci,%36,46'lik pay ile tarla alanları ikinci sırada yer almaktadır.Sebze alanlarının oranı ise %9,54 de kalmaktadır. İlçenin ürün deseni incelendiğinde zengin bir görünüm karşımıza çıkmaktadır.
Bayındır'ın tarımsal alet ekipman bakımından zenginliği ,ilçenin tarıma dayalı yapısını göstermektedir.Kulaklı traktör pulluğu,kültivatör,çapa makinesi,kimyasal gübre makinesi,silaj makinesi,ve pompa sayılarındaki artış ilçenin hem tarla ürünleri hem de seracılık bakımından gelişmekte ve makineleşmekte olduğunu göstermektedir.
Toplam tarım alanının % 40 ı sulanırken bunun 9.838 hektarı halk sulaması,2.527 hektarı ise devlet sulaması ile gerçekleştirilmektedir.
Tarım ürünleri olarak başta zeytin olmak üzere pamuk, karpuz, salçalık domates, sebze ve meyveler, arpa, yonca çeşitli tahıllar sulu ve susuz alanlarda yoğun tarım teknikleri ile yetiştirilmektedir.
HAYVANCILIK
İlçede hayvancılık yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Meraları sınırlandırmış olması hayvancılığın daha çok yem tipi ahır hayvancılığı şeklinde gelişmesine neden olmaktadır. Hayvancılığın önde gelen şekli kültür ırkı sığır besiciliğidir. Bunu küçükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı ve arıcılık izlemektedir.
Küçük ve Büyükbaş hayvan miktarında önemli bir değişiklik yaşanmazken tavuk sayısında önemli bir artış sağlanarak bir önceki yıla oranla % 54 oranında artmıştır.
İlçe merkezinde 5 adet, Arıkbaşı köyünde 2, Zeytinova Beldesinde 2, Canlı ve Çırpı Beldeleri ile Ergenli Köyünde 1'er adet olmak üzere toplam 12 adet mandıra faaliyet göstermektedir. Büyükbaş hayvancılığın ihtiyacı olan besin değeri yüksek kaliteli kaba yem üretim açığını kapatmak ve üretiminin arttırılmasını teşvik etmek amacı ile silajlık mısır,silajlık sorgun,sudan otu ekerek elde ettikleri ürünleri tekniğine uygun olarak silaja dönüştüren ve kaba yem tesis eden üreticiler desteklenmelidir.
1999 yılında bir önceki yıla göre tüm hayvansal ürünler artış göstermiştir.Son iki yıldır tavuk sayısının artmasına paralel olarak beyaz et ve yumurta üretimi de artmaktadır.Canlı Beldesi Çinardibi, ve Turan köylerinde etlik ve yumurtalık türü tavuk üretimi yapılmaktadır.
Bayındır İlçesinin 37 köyünde arıcılık da yapılmakta olup, toplam 8594 kovandan 30 ton bal.25 ton da bal mumu üretilmektedir
TURİZM
Bayındır doğal, tarihi ve kültürel güzellikleri içinde barındıran nadir ilçelerimizdendir. Fakat ulaşım sorunları ve yeterince tanıtılamamasından dolayı turizmden hakkettiği payı alamamaktadır.
Her şeye rağmen kültürel ve turistik faaliyetler devam etmekte, insanımızın hizmetine sunulmaktadır.
Kaplıcalar, çiçek şenliği, karpuz festivali ve yayla turizmi yöremizin başlıca turizme yönelik faaliyet alanlarıdır.
KAPLICALAR ve ILICALAR
Kimyasal Özellikleri Bikarbonat %85,71 Milival ,Sodyum %72,52 Milival Kalsiyum %20.5 Milival Hidrojen Sülfür%4,25 mg.lt ,Kükürt %5,6 Mg ayrıca 23 ayrı eriyik bileşime sahiptir.
İçme kürü olarak kimyasal kirlilik Amonyum 0.103 mg/lt(Nor.<0.05)nedeniyle>
Faydalı olduğu hastalıklar :îltihabi eklem romatizmaları,dejeneratif eklem romatizmaları, yumuşak doku romatizmaları,ortopedik ameliyat sonrası kireçlenme,kadın hastalıkları,kırık çıkık tedavileri,sindirim sistemi bozuklukları,böbrek taşları ve idrar yolları,soğuk algınlıkları,hemoroit (mayasıl),sedef,yüz felci,sivilceler ve kısırlık tedavilerine yararlıdır.Tedavi rehabilitasyonla birleştirilirse etkinliği daha artmaktadır. 48 c sıcaklığa sahiptir.
Ilıcalara her gün 12.00-13.00 ve 17.30-19.30 saatleri arası doktor gelip müşterilere hizmet vermekte ve kontrollerini yapmaktadır. 15.Haziran-25.Ekim arası tam kapasite ile çalışmaktadır. Günde,39 odayla 100 kişiye hizmet verilmektedir.
Yataksız odalarda; bir rabıta kaplı salon,banyo{ beton küvet},alafranga tuvalet,lavoba bulunmaktadır.Yataklı odalarda l .tek kişilik, 1 çift kişilik yatak,banyo fayans,küvet fayanslı, banyoda alafranga tuvalet, ayrıca alaturka tuvalet,bir lavoba, mutfak, 1 adet tüplü mutfak ocağı bulunmaktadır.
Köy halkı her gün seyyar pazar şeklinde ürünlerini ılıcalara gelen müşterilere pazarlamakta ,(Zeytin,Zeytinyağı,Tere yağı,Kekik suyu,her türlü sebze vb.) ekonomik yönden gelir elde etmektedirler.
Ilıcalardan elde edilen gelirle köye hizmet edilmektedir ve ayrıca köy halkı ücretsiz yaralanmaktadır. Dışarıdan gelen fakir ve kimsesiz vatandaşlara muhtarlıkça ücretsiz hizmet verilmektedir.
Ergenli Köy Muhtarlığı Termal Tesisleri. 0.232.588 57 65
Özel Vardar A.Ş Termal Tesisleri TEL: (0232) 588 5533
Günlük 100 kişi kapasitelidir.39 odaya sahiptir.Odalar çift kişilik tir.Her odada,buzdolabı,tüplü mutfak ocağı,çarşaf,battaniye , telefon mevcuttur. Banyo ve yerler seramik, küvet mermer,tuvaletler alafranga tuvalet seramik kaplı,lavabo mevcuttur.
Özel Fatma Hanım Kaplıcaları TEL:(232) 588 55 55
Günlük 100 kişi kapasiteye aittir.39 adet oda bulunmakta olup,odalar tam teşekküllü,dayalı döşelidir.Banyo küvetli, tuvalet mutfakla lavoba mevcut olup mermer ve fayans döşelidir.Kalorifer sistemi mevcuttur.
Özel Kayacık Ilıcaları (TEL:(232)588 55 97) Günlük 30 kişi kapasiteye sahiptir. Odaları tam teşekküllüdür. Isıtma sistemi yoktur.
Dereköy köy tüzel kişiliğine ait kaplıca inşaatı devam etmektedir.
ÇİÇEK ŞENLİĞİ
İlçemizde çiçek şenliği 1998 yılında düzenlenmiştir.Yapılan çiçek şenliğinde ülke genelinde konu ile ilgili her kesime ulaşmak amacı ile 7.000 adet davetiye gönderilmiş,ulusal televizyon kanalları ile Belediyemiz tarafından organize edilen programlar yapılmış,yazılı basında ,ulusal ve yerel radyoda şenlik ile ilgili duyumlar yapılmış,il merkezinde bu etkinliğin tanıtılması ve duyurulması amacı ile pankart ve bez afişler asılmıştır.
Yapılan bu çalışmaların sonucunda şenlik bünyesinde ilçemize, her sektörden alıcılar gelerek iyi bir pazar oluşturulmuş,yurdun her köşesine çiçeklerimiz sevk edilmiştir.Daha sonraki yıllarda da çiçek şenliği aynı özveri ile yapılmış ve bunun sonucunda alıcıdan gelen talepleri karşılamak için üretim tarzı olarak modern seracılığa doğru bu eğilim başlamış ve ilçemizde Çiçekçiler Kooperatifi kurularak üreticimize destek sağlanmaya başlanmıştır.
Üreticilerimize verilen teknik paneller ve Ziraat Bankası tarafından sağlanan sera kredileri ile seralarımız modern bir görünüme bürünmeye başlamıştır.ARIKBAŞI KARPUZ FESTİVALİ
1976 yılı öncesinde bölge ve yörenin karpuz üreticileri,ürettikleri karpuzları kamyonlar ile"İzmir Sebze ve Meyve Hali"ne götürüyorlardı. Daha sonra satışlar doğrudan üretici çiftçi tarafından yapılmaya başlandı. Böylece karpuzlar,hem ucuz hem de taze olarak tüketiciye ulaşınca karpuz alıcılarının talepleri arttı. Torbalı'dan Ödemiş'e kadar Küçük Menderes Havzası'ndan gelen karpuzlar köy meydanından taşacak kadar çoğaldı.
Köy Muhtarı ve İdare Heyeti üyeleri karpuz pazarını 20 Haziran-20 Eylül tarihleri arasında üç ay devam eden panayıra dönüştürdü. 20 Temmuz 1986 yılında üreticileri kaliteli karpuz yetiştirmeye teşvik için,"Karpuz Festivali" düzenlendi. Yedi kez organize edilen festivale ilginin azalması sonucunda artık festival düzenlenmedi.
Günümüzde,eskiye nazaran az da olsa hala Bayındır Arıkbaşı Köyü'nde 20 Haziran-20 Eylül tarihleri arasında"Bostan Panayırı"devam etmektedir.

Ekonomi

Gönderen Bayındırlı

Bayındırın ekonomik yapısı temelde tarıma ve hayvancılığa dayalıdır.Komşusu Tire ilçesi ile birlikte İzmir'in gıda deposu konumundadır. Süs bitkisi yetiştiriciliği önemli bir gelir kaynağı olmuştur.Ege'nin büyük bir bölümünde olduğu gibi Bayındır'da da zeytincilik önemli geçim kaynakları arasındadır. İlçe ekonomisinin tarımsal zenginliği sanayisinin gelişmesine temel oluşturamamış, küçük sanayi işletmelerinin dışında bu güne kadar birkaç fabrika kurulabilmiştir. İlçede bir tanesi anonim şirket olmak üzere 16 şirket faaliyet göstermektedir. Bir zamanlar umut veren Bay-San tuğla fabrikası artık çalışmamaktadır. İlçede zeytinyağı fabrikaları da mevcuttur. Ayrıca çiftçiler ilçemizde bulunan Tariş'e ürünlerini satabilmektedirler. İlçemizde tarım, gün geçtikçe hayvancılığa doğru kaymıştır. Köylerde yapılan tarımın önemli bir bölümünü silajlık mısır tarımı oluşturmaktadır. İlçemizde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık da mevcuttur. İlçemizde turizm gelirleri fazla olmamakla birlikte, turizm keşfedilmeyi bekleyen bir potansiyeldir.
İlçemiz Tarım ve Hayvancılığı
TARIM
İlçe ekonomisinin temeli tarımsal faaliyetlerdir. İklimin elverişliliği, toprakların verimliliği, ulaşım olanakların oldukça yaygınlığı İlkçağdan itibaren tarımsal faaliyetleri mümkün kılmıştır. M.Ö 3000'lerde İzmir'de, dolayısıyla Küçük Menderes havzasında tarım yapıldığı bilinmektedir.
XlX. yüzyılda Avrupa'da hızla gelişen sanayiinin, nüfusu şehirlere çekmesi sonucunda tarımsal ürünlere talep artmış buna bağlı olarak ülkemizde diğer tarım alanları ile birlikte Küçük Menderes ovasında da Avrupa'nın talep ettiği ürünlerin ekimi hızlanmıştır.Önce İzmir-Aydın (1866), sonra İzmir-İlçe demiryollarının yapımı ( Torbalı-Tire 1883, Çatalağaç-Ödemiş 1888 ) bölgenin tüketim fazlası olan tarım ürünlerini diğer bölgelere yada yabancı ülkelere gönderilme- sini kolaylaştırmıştır. XlX. Yüzyılda demiryolu şirketleri İzmir ve çevresinde tarımın gelişmesi için köylülere para yardımı bile yapmaktaydı. Örneğin hat boyundaki tarlaları geliştirmek, işlemek ve ekim için köylülere kredi ve tohumluk verilmekteydi.Köylülerin satın aldıkları tarım araçları trenlerde yarı ücretle taşındığı gibi hiçbir ücret istenmeksizin köylere tarım uzmanları gönderilmekte, tarım araçları ucuz tarife ile taşınmaktaydı.(Yurt Ans.C-6,s4224)
1862'lerde özellikle İngiliz ve Fransızların desteklemesiyle pamuk üretiminde artış sağlanmıştı. 1903 Aydın Salnamesinde, Bayındır'da üretilen belli başlı tarım ürünleri ; buğday, arpa, darı, kum darı, susam, tütün, patates, bakla, pamuk olarak kaydedilmektedir. Bu ürünlerden en çok arpa, bakla, pamuk, susam, dış ülkelere satılmaktaydı.
Cumhuriyetin ilk yılları, tarım açısından yaraları sarma yılları olmuştur. İşgal ve Kurtuluş Savaşı yıllarında bir çok köyün ve tarlaların yakılması, çekim hayvanlarının bir çoğunun ölmesi tarımda derin yaraların açılmasına neden olmuştur.Yolların bakım ve onarımının yapılması, çiftçilere gerekli desteğin verilmesi ile 1926 yıllarında savaştan önceki üretim düzeyine yeniden ulaşılmıştır. 1929'da dünyada yaşanan bunalımdan yöre halkı da etkilenerek yetiştirdikleri ürünlerin ucuza satılması, çiftçilerin sıkıntıya düşmesine neden olmuştur.1930'larda kooperatifçiliğin gelişmesi, 1937'de Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri'nin (TARİŞ) kurulması çiftçilerin örgütlenmesini, üzüm , incir, zeytinyağı, pamuk ürünlerinin desteklenmesini sağlamıştır.
Yeni tohumlukların kullanılması, zararlılarla mücadelede kazanılan başarılar, gübreleme, makineleşme , çiftçilerin bilinçlenmesi , hayvancılıkta kültür ırklarına geçiş tarım ürünlerinde verim ve üretim artışlarının sağlanmasına yol açmıştır.
Bölgede yapılan tarımın en belirgin özelliği, tarım ürünlerindeki çeşitlilik ve pazara yönelik olasıdır. İkinci ürün alınabilmektedir.
Zaman içerisinde Küçük Menderes nehrinin kuruması kuraklığın yaşanmasıyla tarımsal kaynakların verimliliği azalmışsa da , teknik gelişmelerin kullanılmaya başlanması ve yer altı sularıyla sulama yapılması elde edilen gelirin yüksek olmasını sağlamıştır.Bayındır, 58.800 hektar olan toplam alanının %53'üne denk düşen 30.919 hektarı tarım alanı olarak kullanılmaktadır.
Tarım alanlarının içinde % 47,33'lik pay ile zeytin alanları birinci,%36,46'lik pay ile tarla alanları ikinci sırada yer almaktadır.Sebze alanlarının oranı ise %9,54 de kalmaktadır. İlçenin ürün deseni incelendiğinde zengin bir görünüm karşımıza çıkmaktadır.
Bayındır'ın tarımsal alet ekipman bakımından zenginliği ,ilçenin tarıma dayalı yapısını göstermektedir.Kulaklı traktör pulluğu,kültivatör,çapa makinesi,kimyasal gübre makinesi,silaj makinesi,ve pompa sayılarındaki artış ilçenin hem tarla ürünleri hem de seracılık bakımından gelişmekte ve makineleşmekte olduğunu göstermektedir.
Toplam tarım alanının % 40 ı sulanırken bunun 9.838 hektarı halk sulaması,2.527 hektarı ise devlet sulaması ile gerçekleştirilmektedir.
Tarım ürünleri olarak başta zeytin olmak üzere pamuk, karpuz, salçalık domates, sebze ve meyveler, arpa, yonca çeşitli tahıllar sulu ve susuz alanlarda yoğun tarım teknikleri ile yetiştirilmektedir.
HAYVANCILIK
İlçede hayvancılık yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Meraları sınırlandırmış olması hayvancılığın daha çok yem tipi ahır hayvancılığı şeklinde gelişmesine neden olmaktadır. Hayvancılığın önde gelen şekli kültür ırkı sığır besiciliğidir. Bunu küçükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı ve arıcılık izlemektedir.
Küçük ve Büyükbaş hayvan miktarında önemli bir değişiklik yaşanmazken tavuk sayısında önemli bir artış sağlanarak bir önceki yıla oranla % 54 oranında artmıştır.
İlçe merkezinde 5 adet, Arıkbaşı köyünde 2, Zeytinova Beldesinde 2, Canlı ve Çırpı Beldeleri ile Ergenli Köyünde 1'er adet olmak üzere toplam 12 adet mandıra faaliyet göstermektedir. Büyükbaş hayvancılığın ihtiyacı olan besin değeri yüksek kaliteli kaba yem üretim açığını kapatmak ve üretiminin arttırılmasını teşvik etmek amacı ile silajlık mısır,silajlık sorgun,sudan otu ekerek elde ettikleri ürünleri tekniğine uygun olarak silaja dönüştüren ve kaba yem tesis eden üreticiler desteklenmelidir.
1999 yılında bir önceki yıla göre tüm hayvansal ürünler artış göstermiştir.Son iki yıldır tavuk sayısının artmasına paralel olarak beyaz et ve yumurta üretimi de artmaktadır.Canlı Beldesi Çinardibi, ve Turan köylerinde etlik ve yumurtalık türü tavuk üretimi yapılmaktadır.
Bayındır İlçesinin 37 köyünde arıcılık da yapılmakta olup, toplam 8594 kovandan 30 ton bal.25 ton da bal mumu üretilmektedir
TURİZM
Bayındır doğal, tarihi ve kültürel güzellikleri içinde barındıran nadir ilçelerimizdendir. Fakat ulaşım sorunları ve yeterince tanıtılamamasından dolayı turizmden hakkettiği payı alamamaktadır.
Her şeye rağmen kültürel ve turistik faaliyetler devam etmekte, insanımızın hizmetine sunulmaktadır.
Kaplıcalar, çiçek şenliği, karpuz festivali ve yayla turizmi yöremizin başlıca turizme yönelik faaliyet alanlarıdır.
KAPLICALAR ve ILICALAR
Kimyasal Özellikleri Bikarbonat %85,71 Milival ,Sodyum %72,52 Milival Kalsiyum %20.5 Milival Hidrojen Sülfür%4,25 mg.lt ,Kükürt %5,6 Mg ayrıca 23 ayrı eriyik bileşime sahiptir.
İçme kürü olarak kimyasal kirlilik Amonyum 0.103 mg/lt(Nor.<0.05)nedeniyle>
Faydalı olduğu hastalıklar :îltihabi eklem romatizmaları,dejeneratif eklem romatizmaları, yumuşak doku romatizmaları,ortopedik ameliyat sonrası kireçlenme,kadın hastalıkları,kırık çıkık tedavileri,sindirim sistemi bozuklukları,böbrek taşları ve idrar yolları,soğuk algınlıkları,hemoroit (mayasıl),sedef,yüz felci,sivilceler ve kısırlık tedavilerine yararlıdır.Tedavi rehabilitasyonla birleştirilirse etkinliği daha artmaktadır. 48 c sıcaklığa sahiptir.
Ilıcalara her gün 12.00-13.00 ve 17.30-19.30 saatleri arası doktor gelip müşterilere hizmet vermekte ve kontrollerini yapmaktadır. 15.Haziran-25.Ekim arası tam kapasite ile çalışmaktadır. Günde,39 odayla 100 kişiye hizmet verilmektedir.
Yataksız odalarda; bir rabıta kaplı salon,banyo{ beton küvet},alafranga tuvalet,lavoba bulunmaktadır.Yataklı odalarda l .tek kişilik, 1 çift kişilik yatak,banyo fayans,küvet fayanslı, banyoda alafranga tuvalet, ayrıca alaturka tuvalet,bir lavoba, mutfak, 1 adet tüplü mutfak ocağı bulunmaktadır.
Köy halkı her gün seyyar pazar şeklinde ürünlerini ılıcalara gelen müşterilere pazarlamakta ,(Zeytin,Zeytinyağı,Tere yağı,Kekik suyu,her türlü sebze vb.) ekonomik yönden gelir elde etmektedirler.
Ilıcalardan elde edilen gelirle köye hizmet edilmektedir ve ayrıca köy halkı ücretsiz yaralanmaktadır. Dışarıdan gelen fakir ve kimsesiz vatandaşlara muhtarlıkça ücretsiz hizmet verilmektedir.
Ergenli Köy Muhtarlığı Termal Tesisleri. 0.232.588 57 65
Özel Vardar A.Ş Termal Tesisleri TEL: (0232) 588 5533
Günlük 100 kişi kapasitelidir.39 odaya sahiptir.Odalar çift kişilik tir.Her odada,buzdolabı,tüplü mutfak ocağı,çarşaf,battaniye , telefon mevcuttur. Banyo ve yerler seramik, küvet mermer,tuvaletler alafranga tuvalet seramik kaplı,lavabo mevcuttur.
Özel Fatma Hanım Kaplıcaları TEL:(232) 588 55 55
Günlük 100 kişi kapasiteye aittir.39 adet oda bulunmakta olup,odalar tam teşekküllü,dayalı döşelidir.Banyo küvetli, tuvalet mutfakla lavoba mevcut olup mermer ve fayans döşelidir.Kalorifer sistemi mevcuttur.
Özel Kayacık Ilıcaları (TEL:(232)588 55 97) Günlük 30 kişi kapasiteye sahiptir. Odaları tam teşekküllüdür. Isıtma sistemi yoktur.
Dereköy köy tüzel kişiliğine ait kaplıca inşaatı devam etmektedir.
ÇİÇEK ŞENLİĞİ
İlçemizde çiçek şenliği 1998 yılında düzenlenmiştir.Yapılan çiçek şenliğinde ülke genelinde konu ile ilgili her kesime ulaşmak amacı ile 7.000 adet davetiye gönderilmiş,ulusal televizyon kanalları ile Belediyemiz tarafından organize edilen programlar yapılmış,yazılı basında ,ulusal ve yerel radyoda şenlik ile ilgili duyumlar yapılmış,il merkezinde bu etkinliğin tanıtılması ve duyurulması amacı ile pankart ve bez afişler asılmıştır.
Yapılan bu çalışmaların sonucunda şenlik bünyesinde ilçemize, her sektörden alıcılar gelerek iyi bir pazar oluşturulmuş,yurdun her köşesine çiçeklerimiz sevk edilmiştir.Daha sonraki yıllarda da çiçek şenliği aynı özveri ile yapılmış ve bunun sonucunda alıcıdan gelen talepleri karşılamak için üretim tarzı olarak modern seracılığa doğru bu eğilim başlamış ve ilçemizde Çiçekçiler Kooperatifi kurularak üreticimize destek sağlanmaya başlanmıştır.
Üreticilerimize verilen teknik paneller ve Ziraat Bankası tarafından sağlanan sera kredileri ile seralarımız modern bir görünüme bürünmeye başlamıştır.ARIKBAŞI KARPUZ FESTİVALİ
1976 yılı öncesinde bölge ve yörenin karpuz üreticileri,ürettikleri karpuzları kamyonlar ile"İzmir Sebze ve Meyve Hali"ne götürüyorlardı. Daha sonra satışlar doğrudan üretici çiftçi tarafından yapılmaya başlandı. Böylece karpuzlar,hem ucuz hem de taze olarak tüketiciye ulaşınca karpuz alıcılarının talepleri arttı. Torbalı'dan Ödemiş'e kadar Küçük Menderes Havzası'ndan gelen karpuzlar köy meydanından taşacak kadar çoğaldı.
Köy Muhtarı ve İdare Heyeti üyeleri karpuz pazarını 20 Haziran-20 Eylül tarihleri arasında üç ay devam eden panayıra dönüştürdü. 20 Temmuz 1986 yılında üreticileri kaliteli karpuz yetiştirmeye teşvik için,"Karpuz Festivali" düzenlendi. Yedi kez organize edilen festivale ilginin azalması sonucunda artık festival düzenlenmedi.
Günümüzde,eskiye nazaran az da olsa hala Bayındır Arıkbaşı Köyü'nde 20 Haziran-20 Eylül tarihleri arasında"Bostan Panayırı"devam etmektedir.

Ulasım

Gönderen Bayındırlı

lçemize İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminalinden her gün ve gündüzleri her yarım saatte bir kalkan "Bayındır Belediyesi Denetimli" otobüslerini,
TCDD Basmane Garı'ndan her gün saat 17:00'de kalkan "Basmane-Ödemiş-Basmane" ve saat 16:00'da "Basmane-Tire-Basmane" ray otobüslerini,
Tire ve Ödemiş'ten kalkan ilçeler arası minibüslerini,
Her gün gün içinde sefer yapan Torbalı-Ödemiş ray otobüslerini,
Aktarmalı ESHOT otobüs seferlerini (Bayındır-Atalan, Atalan-Torbalı, Torbalı-Gaziemir :)
kullanarak ilçemize ulaşabilir, yine aynı yollardan geri dönebilirsiniz. İlçemiz İzmir il merkezine 79 km uzaklıktadır. Otobüsle bir buçuk saat, ray otobüsüyle de iki saat sürmektedir.

Bayındır Nüfus

Gönderen Bayındırlı

BAYINDIR ILCESI NUFUS DURUMU (2000 Nüfus Sayımı)
SIRA NO YERLEŞİMİN
ADI HANE SAYISI 2000 NÜFUSU (KESİN)
1 MERKEZ 4700 15.870
2 ALANKÖY 100 292
3 ALANKIYI 57 401
4 ARIKBAŞI 294 1.038
5 BALCILAR 102 332
6 BURUNCUK 175 656
7 CANLI 560 1.865
8 ÇAMLIBEL 70 224
9 ÇENIKLER 75 151
10 ÇIPLAK 380 1.185
11 ÇIRPI 859 3.758
12 ÇİFTÇİGEDİĞİ 120 280
13 DEREKÖY 134 326
14 DERNEKLİ 42 184
15 ELİFLİ 145 477
16 ERGENLİ 302 781
17 FURUNLU 475 1.638
18 GAZİLER 99 110
19 HASKÖY 270 1.708
20 HAVUZBAŞI 70 427
21 HİSARLIK 153 425
22 KABAAĞAÇ 45 78
23 KARAHALİLLİ 175 468
24 KARAHAYIT 33 56
25 KARAPINAR 6 103
26 KARAVELİLER 136 700
27 KIZILCAAĞAÇ 115 191
28 KIZILCAOVA 420 1.245
29 KIZILKEÇİLİ 202 677
30 KIZILOBA 230 779
31 LÜTUFLAR 145 466
32 OSMANLAR 70 293
33 PINARLI 900 1.582
34 SARIYURT 229 582
35 SÖĞÜTÖREN 183 623
36 TOKATBAŞI 143 Ağu.01
37 TURAN 180 531
38 YAKACIK 360 925
39 YAKAPINAR 505 1.213
40 YUSUFLU 200 843
41 ZEYTINOVA 600 2.085
42 ÇINAROVA 230 1048
KÖYLER TOPLAMI 9.643 31.344
GENEL TOPLAM 14.343 47.214

2000 yılında yapılan nüfus sayımı kesin sonuçlarına göre İlçe Merkezinin nüfusu 15.870 kişi, İlçeye bağlı köylerin nüfusu 31.344 kişi ve ilçenin toplam nüfusu 47.214 kişidir.2000 yılında yapılan sayım sonuçlarına göre; 1990 nüfus sayımına göre İlçe merkezinin nüfus değeşim oranı %13.52 köylerde nüfus değişim oranı %-5.94 ve ilçe genelinde nüfus değişim oranı %01.9 dır. İlçede mevcut hane sayısı 14.343 dür. Buna göre ortalama hane nüfusu 3.29 dur.Nüfusun mesleklere göre dağılımını gösteren kesin sayısal bilgiler bulunmamaktadır. İlçe halkının büyük bölümü tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Bunun dışındaki faaliyet alanları ticaret,hizmet sektöründe çeşitli meslekler ve çok sınırlı düzeyde sanayiciliktir.Nüfusun eğitim durumunu gösterir sayısal bilgiler mevcut değildir. Okur-yazarlık ülke geneline göre yüksek olduğu tahmin edilmektedir.İlçe nüfusunun 23658’i erkek 23556 sı kadındır.

Bayındır Coğrafik Yapısı

Gönderen Bayındırlı

Bayındır, İzmir ilinin güneydoğusunda küçük menderes havzasında yer alır.İzmir'e uzaklığı 79 km'dir.Toplam 588 km2 'lik yüzölçümüyle İzmir ilinin % 4,91'sini kaplar.İlçe merkezi hükümet konağının bulunduğu yer itibariyle denizden yüksekliği 86 m'dir.
Bayındır ilçesi, doğuda Ödemiş, batıda Torbalı, Kuzeyde Kemalpaşa ve Manisa'nın Turgutlu ilçeleriyle komşudur. İlçenin kuzey-güney doğrultusundaki uzunluğu yaklaşık 16 km, doğu-batı doğrultusundaki uzunluğu ise 25 km'dir.
İlçe merkezi Ege Denizine dik uzanan Bozdağlar dizinini üzerindeki Bayındır(582 m) ve Basra(663 m) tepelerinin güney yamaçlarına kurulmuştur.Doğusundan gelen Küçük Menderes nehri ilçenin Tire ile sınırını oluşturmaktadır.
Bayındır İzmir'e 79 km, Tire'ye 19 km, Torbalı'ya 32 km, Ödemiş'e 35 km, Selçuk'a 59 km, Seferihisar'a 119 km, Urla'ya 109 km, Çeşme'ye 151 km, Karaburun'a 177 km, Kemalpaşa'ya 68 km, Karşıyaka ya 90 km, Menemen'e 109 km, Foça'ya 145 km, Bergama'ya 181 km, Dikili'ye 186 km, Kınık'a 200 km, Kiraz'a 64 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ayrıca İzmir, Torbalı, Ödemiş ve Tire ile demiryolu bağlantısı bulunmaktadır.
İlçenin kuzeyinde doğu-batı yönünde uzanan Bozdağlar önemli yükseltiyi oluşturur.İlçe Bozdağlar dizininde yer alan kuzeyde Çatma dağı (1337 m) ve Çal dağı, kuzeybatıda Mahmut dağı (1382 m), güneyde Küçük Menderes nehri ile çevrilidir.
İlçenin güneyinde, Küçük Menderes nehrinin bulunduğu vadi tabanında alüvyon topraklarla kaplı Küçük Menderes çöküntü ovası yer alır.Küçük Menderes ovası başlıca tarım arazisini oluşturmaktadır.
İlçenin doğal göl, baraj ve gölet rezervuarları bulunmamaktadır. En önemli akarsuyu ilçenin güneyinde doğu-batı doğrultusunda uzanan ve Ege Denizine dökülen Küçük Menderes nehridir. Ayrıca ilçenin kuzeyinden güneye doğru inen kışın yağmur sularının toplandığı dere yatakları vardır. Bunlar Uladı Çayı, Ergenli Deresi ve Falaka Çayıdır. Kışın yağışların bol düşmesi halinde sularını Küçük menderes nehrine ulaştırırlar.Yazın ise kururlar.
Akarsuların rejimlerinin düzensiz oluşundan dolayı tarım arazilerinin sulanmasında, ağırlıklı olarak yeraltı sularından istifade edilmektedir.Sulu tarım alanlarının %97'si yer altı, %3'ü yerüstü sularından yararlanılarak sulanmaktadır.
Bayındır ilçesi ve çevresinde tipik Akdeniz iklimi etkisini gösterir. Yazları sıcak ve kurak kışları ılık ve yağışlıdır.Dağların denize dik olarak uzanması ve dağlar arasında uzanan Küçük Menderes alüvyal ovasının iç kesimlere doğru sokulması deniz etkisinin iç kesimlere dek yayılmasına imkan verir. En soğuk ay Ocak, en sıcak ay Ağustos ayıdır. Sıcaklık yaz aylarında ortalama 32,3 oC , kış aylarında ise 11 oC 'dir.Yıllık ortalama sıcaklık 17 oC'dir.Kar yağışı yüksek yerlerde nadiren görülür.Bayındırda hakim rüzgar yönü kuzeydir.
Bayındır'a ait 59 yıllık meteorolojik veriler incelendiğinde toplam yağış miktarının en yüksek olduğu ay ve günün Aralık ayı olduğu anlaşılmaktadır.Temmuz ve Ağustos ayalında nadiren yağış görülür.
İklim özelliklerinin olumlu olmasından dolayı tarım ürünlerinde çeşitlilik görülür.Sebzecilik ve meyvecilik yaygındır.Yılda birden fazla ürün alınabilmektedir.
Bayındır'ın bitki örtüsü Akdeniz iklimi bitki örtüsü özelliklerini taşır.Maki bitki örtüsü hakimdir.Kışın sert olmaması buralarda sert ve iğne yapraklı sürekli yeşil kalan, ışık isteği fazla, kuraklığa dayanıklı bitkilerin üremesine imkan vermiştir.
İlçe yerleşiminin güney sınırını oluşturan demiryolunun güneyinde tarım alanları ve kavaklıklar yer alır. İzmir asfaltı ve demiryolu arasındaki imar planına sınır alanlar büyük çoğunlukta çiçek üretim seraları ve zeytin ağaçları ile kaplıdır. İlçe merkez yerleşmesinin doğu batı ve kuzeyindeki eğimli arazi tamamen zeytin ağaçları ile kaplıdır.Zeytinliklerin bittiği yüksek kesimlerde orman yer alır.
Yörede 500-600 m kadar olan kesimleri maki florası görülür. Belli başlı maki türleri içerisinde; zeytin, meşe, kocayemiş, zakkum, karaçalı gibi bitki türleri yer alır.Bu çalı örtüsünün tahribi sonucunda kurak ve taşlı kesimlerde, kuşkonmaz, abdestbozan, erguvan, yabani yasemin, katır tırnağı gibi bodur çalılarla sütleğen, sığır kuyruğu, kekik, lavanta çiçeği gibi otsu bitkiler yaygındır. Öte yandan kuytu ve sulak dere yataklarında çınar, kestane, söğüt, kızılağaç gibi geniş yapraklı ağaçlar bulunmak tadır. 1000 m kadar olan yükseltilerde kızıl çam, fıstıkçamı, daha yükseklerde karaçam yer alır.
Ormanlar 24.690 hektar kapladığı alanla ilçenin %41,99'unu oluşturur.Ormanlık alan tamamen devlet eliyle işletilmektedir.
Bayındır ilçesi içme suyu yeterli derecede mevcuttur. Merkez içme suyu şebekesine bağlı 5 adet alüvyon üzerinde ve 1 adet Emine suyu deresi içinde dağ eteğinde derin kuyu sondaj bulunmaktadır. Kuyuların ortalama debisi 20 lt/sn dır.Kış aylarında 3 yaz aylarında 5 kuyu çalıştırılmaktadır.
İlçe sınırları içinde DSİ tarafından hazırlanan Küçük menderes ovası hidrolojik etüt raporuna göre yer altı suyu emniyetli rezervi 22 hm3/yıl olarak hesaplanmıştır.Bu suyun tamamına yakını açılan derin kuyular ile çekilmektedir.İlçe sınırları içinde yer altı suyu genel olarak ovalık kısımlarda veya dere vadilerindeki alüvyonlarda bulunmaktadır.İlçe sınırları içinde açılmış olan sondaj kuyularının derinlikleri 50-200 m,statik seviyeleri 25 m civarında,ve verimleri ortalama 10-60 lt/sn arasındadır.1985-1991 yılları arasında etkili olan kuraklık nedeni ile yer altı suyu seviye düşümleri genel olarak 7-18 m mertebesinde olmuştur.
İlçede bulunan Jeotermal kaynaklardan kaplıca olarak yararlanılmaktadır.İlçe sınırları içinde Ergenli ve Dereköy köy sınırları içinde bulunan kaplıcalar üç tarafı yüksek dağlarla çevrili bir vadi içerisindedir.Bayındır İlçesine 7 km uzaklıktadır.Kaplıcalarda su sıcaklığı ortalama 45 0C civarındadır.Kükürt,sodyum ve bikarbonat ihtiva eden kaplıcaların daha çok romatizma ve deri hastalıklarının tedavisinde başarılı olduğu belirtilmektedir.
Bayındır ilçesinin bir kısmı menderes masifi metaformik şistler üzerinde bir kısmı da neojen veya kuvaterner üzerinde kurulmuştur.Metaformik şistler alp orejenizinin şiddetli fazı veya çekirdek kısmı Bayındır' ı içine almış bulunmaktadır. Güneyinde bulunan doğu-batı yönündeki şarıyaj ( bindirme ) hattının gerisinde kalan kütle tarafından güney yönünde kuzeye doğru şiddetli basınç uygulanması nedeni ile formasyon,yoğun kıvrımlara ve kırılmalara uğramıştır ve metamorfizme geçirmiştir. Fazlası ile sıkışmış kayaçlar kuvarsitleşme, kloritleşme, gnuysleşme ve mikaşistleşme sertleşmiş rijit bir yapı gösterir.Aynı zamanda karışık bir tektonik ha silesi olan eklem sistemleri gelişmiştir.Bu metaformik şistler güneye doğru dalarak neojen veya kuvaterner arazisi altına girmiştir.
Neojen ve kuvaterner arazisi tamamen killi kum veya kumlu bloklu kum çakıl ve kum bank ve tabakaları ile temsil edilmiştir.Neojen-menderes masifi kontağı boyunca metaformik blok yıkıntıları ve bloklar neojen arazisinde gömülmüş vaziyettedir.Neojen arazisi sertleşmiş veya az sert killeri inşaat için mahsur göstermemektedir.Her iki ünite de yerleşime elverişlidir. Ancak Bayındır depremsellik yönünden 1.derece deprem bölgesinde bulunduğundan inşaat yapısında gerekli deprem kriterlerine hassas bir şekilde uyulması gerekmektedir.
Jeolojik dönemlerden IV.zaman başlarında bugünkü Ege denizinin yeri karalar ile kaplı ejeit Anakarası idi.Bu zamanda doğu Anadolu dan Yunanistan' a kadar olan alan kuzey ve güneyden Alp kıvrımlarının etkisi ile sıkıştırılmaya başlandı.Yüksek basınç altında Anadolu yarımadası yükselirken Ege Denizi'nin bulunduğu yerdeki Ejeit Anakarası alçalmaya ve çökmeye başladı.Bu anakara parçasının üzeri Akdeniz suları tarafından kaplandı. Bu çökme sonucu Batı Anadolu bölgesi ve dolayısı ile Ege Bölgesine rastlayan kısımda doğu batı doğrultusunda kırılmalar oldu.Sürekli biçimde sıkıştırılan bu bölgede kırıklar arasında kalan bazı yerler yükselerek (Horst) dağları,Bazı yerlerde alçalarak (Graben) ovaları oluşturdu.Ovalar Karaların içlerine kadar sokulmuş ve körfezlerde son buluyordu.Bu körfezlere dökülen akarsular zamanla körfezleri doldurdular.Bu yersel oluşum Anadolu'nun kıta sahanlığını Ege Denizinde saklı tutmaktadır.Anadolu'nun uzantısı olan bu sahanlık adını andığımız oluşumun kanıtlayıcı bir belgesidir.Kırık ve sıkışma sonucu oluşan adalarda bu öykünün simgesidir.Bu öykü son bulmuş da değildir.Olaylar zincirinin süregelmekte olduğu yerkabuğunun kesilmeyen oynaklığı ile ortada dır.
Bakanlar Kurulunun 18 Nisan 1996 tarih ve 96/8109 sayılı kararı ile yürürlüğe giren Bayındırlık ve İskan Bakanlığının hazırlamış olduğu Türkiye Deprem Bölgeleri haritasına göre Bayındır ilçesi I.derece deprem bölgesi içerisinde yer almaktadır.
Bölgemizde yapılan Bilimsel çalışmalarda ( Ömer AYDAN,Tokai University; Halil KUMSAR Pamukkale Üniversitesi;Reşat ULUSAY Hacettepe Üniversitesi ) Küçük menderes ovasında Ödemiş ile Kiraz ve Gediz ovasının doğu ucunda önemli ortalama gerilim hızı yoğunlaşmaları tespit edilmiştir. 1995-2000 yılları arasındaki depremlerin dış merkezlerinin yoğunlaştığı bölgeler gerilim hızı yoğunlaş- masının olduğu bölgelere karşılık gelmektedir.Ancak Küçük Menderes ovasında yüksek gerilim hızı yoğunlaşması oluşmasına karşın deprem oluşumunun hemen hemen yok denecek düzeyde olması bölgenin sıkı bir şekilde izlenmesi gerektiği şeklinde yorumlanabilir. Bu sonuçlara göre deprem yönetmelik ve zemin şartlarına dikkatle uyulması gerekmektedir.

Bayındır Tarihi

Gönderen Bayındırlı

Bayındır Tarihi
Bayındır İlçesinin bir yerleşim yeri olarak ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmemektedir. Araştırmalar,yörede sırasıyla Milattan Önce 3000 yıllarında Hitit'lerin, Milattan Önce 700 yıllarında Firig'ya ve Lidya'lıların, Milattan sonra 900 yıllarında Bizanslıların, 1084 yılından sonra Selçuklu'ların ve 1425 yılından sonra da Osmanlıların egemen olduğu bilinmektedir. Bayındır İlçe Merkezi Bizanslar döneminde yerleşimin bulunduğu ancak Selçuklu'ların gelişiyle 24 Oğuz Boyundan biri olan Bayındır Türkmen Boyu'nun kendi adıyla yeni bir yerleşim yeri oluşturduğu bilinmektedir. Bir rivayete göre ilk yerleşim Ergenli Deresi kenarında kurulmuş iken bu yerleşim taşkınlıklar yüzünden daha sonra İlçe Merkezinin şimdi bulunduğu yere kaymıştır. Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Bayındır'ın "Paşa Hası" olduğu belirtilmektedir. Tapu kayıtlarına göre burası şehzadeliği döneminde II.Selim'e verilmiştir. II.Selim Padişah olunca da damatlarından Sadık Paşa'ya 80 akçelik bir has olarak bağışlanmıştır. Şemsettin Sami, Kamus-ül Alam'da Bayındır'da 28 cami Medrese ile 2 Hıristiyan okulunun bulunduğunu yazmaktadır. Katip Çelebi ve Alman Tarihçi Philippson eserlerinde Bayındır'ın tarihi ile ilgili aynı paralelde ifadeler kullanmıştır. Bayındır önceleri bir nahiye merkezi iken 1871'de Belediye kurulmuş,1875'de ilçe Merkezi haline gelmiştir. İlçe 1919'da Yunan işgaline uğramış ve 2,5 yıllık işgalden sonra 4 Eylül 1922'de düşman işgalinden kurtarılmıştır. İlçe adını yöreye 1084 yılında hakim olan Selçuklu'ların 24 Oğuz Boy'unun Bayındır Türkmen Boyundan almıştır.